Kadın erkek ayrımı olmaksızın, saçlarda dökülme, zayıflama ve saç kalitesinde düşüş yaygın bir sorundur. Dış görünüm üzerinde doğrudan etkisi bulunan saçlar, yeterince dolgun ve gür görünmediğinde ya da kelleşme sorunu ortaya çıktığında estetik açıdan hoşa gitmeyen bir görünüm oluşur. Bu durum bireyleri sosyal ve psikolojik açıdan da olumsuz etkiler. Saç dökülmesi tedavisinde tercih edilen yenilikçi uygulamalardan bir tanesi olan saç mezoterapisi, saç hücrelerini besleyerek güçlendirir. Bu sayede saç kalitesi artarken dökülme önlenir ve yeni saçların çıkışı desteklenir. Saçlarında dökülme, yer yer seyrelme veya saçlarda incelme, güçsüzleşme gibi sorunlar yaşayan bireylerde saç mezoterapisi güvenle uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.

Saç Mezoterapisi Kimlere Uygulanabilir?

Saç mezoterapisi saçlarda dökülme başta olmak üzere her türlü sağlık sorununun tedavisi için etkili bir yöntemdir. Saç ve saç derisine ilişkin pek çok sağlık sorununun tedavisinde tek başına veya farklı tıbbi tedavilere ek olarak saç mezoterapisinden yararlanmak mümkündür. Bu gibi sağlık sorunlarını yaşayan bireyler bir dermatoloji uzmanının kontrolünden geçerek saç mezoterapisine uygunluk açısından değerlendirmeden geçebilir. Genel olarak saç mezoterapisinin uygulanma alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Stres, mevsim değişiklikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, hamilelik, metabolik faktörler gibi nedenlerle yaşanan saç dökülmeleri
  • Androjenik (erkek tipi) veya genetik kökenli dökülmeler
  • Bölgesel saç kayıpları ve seyrelmeler
  • İncelip zayıflamış, canlılığını kaybetmiş saçların tedavisi
  • Saç derisindeki kepeklenme, kuruluk gibi sorunlar

Saç dökülmesi çok yaygın bir sorun olduğundan bu alanda tedavi amaçlı uygulanan hizmetler ticari anlamda kullanıma oldukça açıktır. Saç mezoterapisi, hem saç hem de saç derisi alanında uzman olan dermatoloji (cildiye) uzmanları tarafından yapılmalıdır. Hekim olmayan kişiler tarafından saç mezoterapisi adı altında uygulanan işlemler herhangi bir sonuç vermeyebileceği gibi yanlış uygulamalar içermesi nedeniyle saç ve saç derisine daha fazla zarar verecek sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle işlem sağlık kuruluşlarında doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Saç Mezoterapisi Nasıl Yapılır?

Saç mezoterapisi, uzman kişiler tarafından yapılan ameliyatsız kozmetik bir tedavi tekniğidir. Seanslar halinde uygulanan bu tedavi içeriğinde mineraller, vitaminler, kıl köklerini besleyici ve saç çıkışını destekleyici bileşenler barındıran bir maddenin saç derisine enjeksiyonu ile gerçekleştirilir. Enjeksiyon içeriği hastanın yaşadığı sorunun türüne göre farklı şekillerde belirlenebilir. Saçların büyümesi ve yenilenmesinde etkili olduğu bilinen belli başlı maddeler bu içerikte yer alabilir. Özellikle B grubu vitaminleri, çinko, bakır, hyalüronik asit, amino asitler, koenzimler, büyüme faktörleri ve çeşitli ilaçlar bu amaçla sıklıkla kullanılır. Enjektör veya mezoterapi tabancaları yardımıyla hazırlanan sıvı maddenin saç derisinde çeşitli bölgelere enjekte edilmesi ile bir saç mezoterapisi seansı tamamlanır. Yapılan enjeksiyonlar mikro boyutta olduğundan işlem sırasında hastalar belirgin bir ağrı veya acı hissetmezler. Hastanın yaşadığı saç ve saç derisi sorunlarının şiddetine göre ihtiyaç duyulan seans sayısı yaklaşık olarak öngörülebilir. Ancak etkili sonuç için her seans sonrasında hekimin yapacağı muayene ile yeni seansın kararlaştırılmasında fayda vardır. Optimum sonuçların alınması için ortalama 6-8 seans saç mezoterapisi uygulanır. Hedeflenen sonuçların alınması ise 12-18 aylık bir süreç gerektirir. Düzenli ve etkili bir mezoterapi tedavisi ile saç dökülmesi büyük oranda azalırken saç kalitesinde ve yeni saç çıkışında önemli bir artış görülebilir. Saç mezoterapisi için seanslara başlanmadan önce saç dökülmesine neden olan tıbbi bir sorun olup olmadığı da detaylı bir sağlık muayenesi ile araştırılmalıdır. Herhangi bir tıbbi etken söz konusu ise tedaviden gerekli başarının elde edilebilmesi için altta yatan sağlık sorununa yönelik bir tedavi planının belirlenmesi de şarttır